Zastosowanie Czarnuszki

 Home /

Jakie ma Właściwości Czarnuszka?

Czarnuszka siewna uważana jest za roślinę o właściwościach leczniczych już od setek lat, od setek lat też zwraca się uwagę na to, że pomaga ona w leczeniu wielu bardzo zróżnicowanych chorób. Począwszy od lat pięćdziesiątych dwudziestego wieku prowadzone są przy tym badania naukowe mające wyjaśnić fenomen tej rośliny pochodzącej z Azji Zachodniej, naukowcy nie mają przy tym wątpliwości co do tego, że obserwacje dokonywane przez osoby stosujące czarnuszkę w celach leczniczych są trafne. Warto zatem postawić sobie pytanie o to, w jakich okolicznościach najlepiej ją wykorzystywać i czego spodziewać się po prawidłowo przeprowadzonej kuracji.

 

Choć w starożytności i średniowieczu dominowało przekonanie, że czarnuszka jest dobra na wszystko, dziś jej stosowanie zaleca się w pierwszej kolejności alergikom i astmatykom. Ci pierwsi bardzo często zmagają się z obniżoną odpornością typową dla swojego organizmu, trudno więc dziwić się, że mają niemałe problemy z walką z kolejnymi objawami alergii. Dowiedziono jednak, że czarnuszka siewna wpływa korzystnie na układ immunologiczny i sprawia, że organizm z większą łatwością eliminuje pierwsze objawy grypy i przeziębienia, ma więc więcej sił, które może zużyć do walki z uczuleniem. Również astmatycy powinni docenić to, że czarnuszka wzmacnia ich organizm, w ich przypadku jednak istotną rolę odgrywa jeszcze inna właściwość typowa dla tej rośliny. Czarnuszka ułatwia wykrztuszanie zalegającej wydzieliny i rozszerza oskrzela, kuracja z jej wykorzystaniem może więc przyczynić się do tego, że spowolniony zostanie rozwój choroby i spadnie intensywność jej ataków. Tak alergikom, jak i astmatykom najlepiej przysłuży się napar z czarnuszki powstały z połączenia łyżki rozdrobnionych nasion, szklanki mleka lub wody oraz łyżki miodu, która z pewnością poprawi smak naparu.

O zaopatrzeniu się w czarnuszkę powinny pomyśleć także osoby młode zwłaszcza, jeżeli zmagają się z problemem trądziku młodzieńczego i z niepokojem obserwują brak postępów w jego leczeniu nawet pomimo tego, że sumiennie stosują się do zaleceń dermatologa. Właściwości rośliny najlepiej w takim przypadku wykorzystać przygotowując tak zwaną nalewkę czarnuszkową powstającą z połączenia pół szklanki nasion czarnuszki i szklanki alkoholu czterdziestoprocentowego. Nalewka musi „odstać” przez siedem dni, a następnie powinno zostać odfiltrowana, do przemywania skóry wystarczy przy tym jedna jej łyżka występująca w połączeniu z niepełną szklanką wody mineralnej.ię z problemami żołądkowymi.