Czarnuszka Siewna

 Home /

Dlaczego Czarnuszka tak cenna

Czarnuszka znana też pod łacińską nazwą Nigella sativa L. to roślina, o walorach której dowiedzieliśmy się od mieszkańców Egiptu. To właśnie oni zwykli byli mawiać, że jest w stanie wyleczyć wszystko prócz śmierci, a choć wspomniana deklaracja brzmiała co najmniej zaskakująco, sceptyczni Europejczycy zyskiwali coraz więcej szans na to, aby przekonać się, że nie była wcale wypowiadana bez powodu.

 

Legendy mówią o tym, że jednym z jej pierwszych entuzjastów był sam faraon Tutenchamon, który wierzył w jej cudowne właściwości do tego stopnia, że nie pozwalał służącym pojawiać się w swoim otoczeniu bez przynajmniej jednej buteleczki leczniczego oleju. Nie mniej zachwycone jej właściwościami były jednak również najpiękniejsze Egipcjanki, o których pamiętamy pomimo upływu wieków. Zarówno Kleopatra, jak i Nefretete lubiły, podobno, wykorzystywać olej z czarnuszki do tego, aby tuszować niedostatki urody i, jeśli wierzyć kronikarzom, robiły to całkiem udanie.

Sama czarnuszka siewna jest osiągającą do pięćdziesięciu centymetrów wysokości rośliną z rodziny jaskrowatych. Jej ojczyzna znajduje się w Azji Mniejszej i krajach Europy Południowo-Wschodniej, czarnuszka siewna bywa jednak uprawiana również w Polsce, a w niektórych częściach naszego kraju spotkać można nawet spotkać jej dzikie okazy. Jednym ze znaków rozpoznawczych rośliny są dość duże, pojedyncze kwiaty osiągające nawet do trzech centymetrów z błękitnym unerwieniem i seledynowym szczytem. Czarnuszka siewna jest rośliną dość przyjemną dla oka, często bywa więc rośliną ozdobną i to nie tylko uprawianą na rabatach, ale również wchodzącą w skład bukietów.

Choć o jej właściwościach leczniczych dowiadujemy się przede wszystkim ze źródeł pisanych pochodzących z terenów dzisiejszego Egiptu, nie oznacza to wcale, że czarnuszka siewna była obca również naszym przodkom. Rzeczywiście, w dawnych księgach nie brakuje wzmianek na jej temat, wypada jednak podkreślić, że właściwości lecznicze czarnuszki przez długi czas ustępowały jej walorom smakowym. Czarnuszka była chętnie stosowana jako przyprawa, nasi przodkowie w szczególny sposób cenili zaś chleb z jej dodatkiem. Wielokrotnie wykorzystywano ją jednak również jako składnik aromatyzowanego wina, przetworów warzywnych, a nawet potraw mięsnych, nasiona czarnuszki sprawdzały się bowiem jako odpowiednik pieprzu stosowany zwłaszcza przez osoby zmagające się z problemami żołądkowymi.